Yhteystiedot

Viron Ortodoksisen Kirkon Ystävyysseura VYS ry Y-Tunnus 3048745-4
S-posti:
vys.eaok.posti@gmail.com
Löydät meidät myös Facebookista
Viron ortodoksisen kirkon ystävyysseura VYS ry

Uusimmat kuvat

Kuva-albumi

Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali (Uspenskin katedraali Tartossa )

Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali (Uspenskin katedraali Tartossa )

Kuvan tiedot:

Suuren Pohjan sodan aikana Tartto liitettiin Venäjään. Kaupungissa ei ollut tuolloin ainoatakaan ortodoksikirkkoa. Keisarinna Elisabetin (1741- 1762) määräyksestä lähelle nykyistä rakennettu kivikirkko vihittiin vuonna 1754. Kirkko hävisi vuoden 1775 suurtulipalossa.

Kirkko oli alkujaan ristinmuotoinen. Nelikulmaiseksi se rakennettiin vuonna 1840. Kupolisto koostuu yhdestä suuresta ja neljästä pienemmästä liekkikupolista.

Yli kaksisataavuotisen toimintansa aikana kirkon seinien sisällä on käynyt paljon kuuluisia tarttolaisia ja vieraita. 1800-luvun alkuvuosikymmeniltä voi mainita venäläiset runoilijat Vassili Zukovsk ja Nikolai Jazõkov sekä heidän muusansa, siskokset Maria Protassova Moierit ja Aleksandra Protassova-Vojeikovat.

Ensinmainitun henkilöhahmo ja kohtalo ovat olleet esikuvina Pushkinin Tatjana Larinan kuvailulle Jevgeni Oneginissa.

12. lokakuuta 1817 Uspenskin kirkossa vihittiin Jaan Krossin kirjasta kuuluisaksi tullut "keisarin hullu" Timofei Bock maalaismorsiamensa Eevan kanssa. Pohjois-Virossa asunut kuuluisa venäläinen runoilija Igor Severjanin (1887- 1941) on myös vihitty tässä kirkossa.
(Kuva: Ari Sirviö)
Avainsanat: kirkko, tartto, uspenski
Kuvakoot:
Esikatselukuva
Pieni kuva
Suuri kuva
Alkuperäinen kuva
Kuvaa on katsottu 2745 kertaa

Muut kuvat:

Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali (Uspenskin katedraali Tartossa )Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali (Uspenskin katedraali Tartossa )
Edellinen kuva:Seuraava kuva:
Jumalan Ilmestymisen (Teofania) kirkko SindissäJumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali (Uspenskin katedraali Tartossa )

Kommentit

Olen kerran käynnyt Tartossa ja muistaakseni tuo katedraali on Moskovan patriarkaatin alaisuudessa, olenko oikeassa?
Lähettäjä Pekka Kurkiluoto / 10.5.2009

Katedraali, kuin muutkin Virossa olevat kirkkorakennukset kuuluvat Konstantinopolin patriarkaatin alaisella Viron ortodoksiselle kirkolle (EAÕK). Katedraalissa toimiva seurakunta on venäjänkielinen. Vironkielinen seurakunta toimii Kaikkien pyhien Aleksantereiden kirkossa.
Lähettäjä Aristarkos Sirviö / 18.5.2009

Mutta Moskovan patriarkaatin alaiset seurakunnat saavat veloituksetta käyttää kirkkojaan. VYS:n tällä sivulla on erikseen mainittu mikäli kirkkorakennusta käyttää Moskovan patriarkaatin alainen seurakunta.
Lähettäjä Aristrakos Sirviö / 18.5.2009

Jos vironvenäläiset kerran saavat maksutta käyttää kirkkojaan, niin miksi sitten virolaiset maksavat omistaan? Onko totta ettei Aleksantereiden kirkolla ole varaa lämmitykseen?
Lähettäjä Pekka Kurkiluoto / 20.5.2009

Kommentoi kuvaa

Kommentti:*
Nimi:*